46ste editie feest voor jong en oud

Schapendag 002 Schapendag 005

Op zondag 12 juli 2020 wordt in Odiliapeel de zesenveertigste Schapendag gehouden. Het zal weer een Schapendag worden met leuke verrassingen voor jong en oud. In aanloop naar het evenement worden daarnaast diverse acties georganiseerd voor de inwoners van Odiliapeel.

Zesenveertig jaar Schapendag
Ruim vijfenveertig jaar geleden is een aantal pioniers vanuit Odiliapeel naar het Schaapscheerdersfeest in Exloo gegaan om eens te zien hoe het er daar aan toe ging. De eerste Schapendag in Odiliapeel werd al gauw daarna gehouden buiten het dorp bij Kroef. Het was vooral een keuring van Texelerschapen. Na een aantal jaren heeft de Ondernemersvereniging zich bij het evenement aangesloten. Stichting Ovilio, de organisatie achter Schapendag, werd een feit.
In het begin werd de schapenkeuring georganiseerd op een zaterdag in augustus, maar nu wordt Schapendag al vele jaren gehouden op de tweede zondag in juli in de kom van het dorp. Ook is het evenement in de loop der tijd uitgebreid met een braderie en demonstraties van oude ambachten. De ‘schapenkeuring’ werd een ‘schapendag’ met vermaak voor het hele gezin.

Odiliapeel verbindt
De Peelse Schapendag biedt bezoekers de gelegenheid om dichter bij de dieren en ons voedsel te komen. Dat wat we iedere dag als vanzelfsprekend op ons bordje aantreffen, komt ook ergens vandaan.  Ondernemers en agrariërs uit onze omgeving krijgen de gelegenheid om dat op de Schapendag te laten zien.

Vermaak voor het hele gezin
De basis van het programma blijft overeind. De activiteiten zullen als vanouds plaatsvinden op en rond het Terraveenplein. De voorbereidingen zijn in volle gang, maar een tipje van de sluier kunnen we al oplichten. Er zijn dit jaar, na jaren, weer schapenkeuringen van verschillende rassen. We hopen dat de Texelaar er zal zijn, maar ook proberen we de Jacobsschapen te reglen en de bijzondere Racka met zijn lange horens is ook een wens om te krijgen. Het beste schaap wordt gekozen door de keurmeesters. Het mooiste schaap zal worden aangewezen door het boerenbruidspaar.

Meedoen en genieten
Behalve een tiental schapenrassen zijn er nog zeker een veertig diersoorten en –rassen te ontdekken. Een levendige boel met een hoge aaibaarheidsfactor. De demonstraties van de oude ambachten nodigen vooral uit om mee te doen: Wie kan er nog met een dorsvlegel overweg? En wie helpt de smid met het smeden van het ijzer?
Voor alle leeftijden is er daarnaast vermaak, dans, muziek en lekkernijen. Genoeg voor een hele lange dag vertier. En voor wie er niet genoeg van kan krijgen: de finalewedstijd van de WK-voetbal zal live uitgezonden worden in de grote tent op het Terraveenplein.

Leuke acties
In aanloop naar de zesenveertigste Schapendag worden diverse leuke acties georganiseerd voor de inwoners van Odiliapeel. Zo is er een kleurplaatactie voor de kinderen. De kleurplaten worden tijdens de opening van de Odiliapeelse kermis uitgedeeld en zijn daarna verkrijgbaar bij de Coop in Odiliapeel. Ook op de website www.odiliapeel.com/index.php/ovilio zijn de kleurplaten te downloaden. Voor de volwassenen start volgende week een ludieke Facebookactie. Houd de Facebookpagina www.facebook.com/schapendag in de gaten voor de laatste ontwikkelingen.

Bezoekersinformatie

De zesenveertigste Schapendag wordt op 12 juli 2020 van 10.00 uur tot 17.00 uur gehouden in de kern van Odiliapeel.
De entree is gratis.Het parkeren kost 5 euro en is in de directe nabijheid van het evenement.
gebruik bij navigatiesysteem: aankomst via Rogstraat