Schapendag 006Stichting Ovilio organiseert, op de tweede zondag in juli, de jaarlijkse Schapendag in Odiliapeel. De Schapendag in Odiliapeel is een evenement waar mens en dier samenkomen. De bezoekers kunnen zien hoe schapen, van verschillende rassen, worden gekeurd in hun vormgeving en de kwaliteit van de wollen vacht. De keuring van schapen, gestart met Texelaar-schapen, is uitgegroeid naar meer dan 20 rassen.

Schapendag 004Van uit ons eigen dorp is een groep samengesteld, “Boeren Spul” genoemd, die ook oude ambachten toont en een indruk geeft van het vroegere leven op de boerderij. Zoals dorsen, stro hakselen en graan malen. Ook het huishoudelijke werk uit die tijd wordt gedemonstreerd. De oude beroepen zijn ook te bekijken, zoals het rietvlechten, wolspinnen, hout bewerken, ijzer smeden en natuurlijk ook het schapenscheren en schapen drijven. Het geheel wordt omringd met een grote braderie met meer dan 140 kramen. Hier kan men lekker snuffelen en rondkijken. Tevens zijn er gezellige terrassen met (live) muziek. De vele attracties, speciaal voor de kinderen, zijn gratis toegankelijk.

Door deze formule is de Schapendag gegroeid tot één van de grotere evenementen in de gemeente Uden, maar is ook buiten Uden zeer populair.