45e editie feest voor jong en oud

Schapendag 002 Schapendag 005

Op zondag 14 juli 2019 wordt in Odiliapeel de vijfenveertigste Schapendag gehouden. En zoals het op een verjaardag hoort, is dit jubileum een feestje waard. Het zal dan ook een bijzondere Schapendag worden met leuke verrassingen voor jong en oud. In aanloop naar het evenement worden daarnaast diverse acties georganiseerd voor de inwoners van Odiliapeel.

Vijfenveertig jaar Schapendag
Ruim veertig jaar geleden is een aantal pioniers vanuit Odiliapeel naar het Schaapscheerdersfeest in Exloo gegaan om eens te zien hoe het er daar aan toe ging. De eerste Schapendag in Odiliapeel werd al gauw daarna gehouden buiten het dorp bij Kroef. Het was vooral een keuring van Texelerschapen. Na een aantal jaren heeft de Ondernemersvereniging zich bij het evenement aangesloten. Stichting Ovilio, de organisatie achter Schapendag, werd een feit.
In het begin werd de schapenkeuring georganiseerd op een zaterdag in augustus, maar nu wordt Schapendag al vele jaren gehouden op de tweede zondag in juli in de kom van het dorp. Ook is het evenement in de loop der tijd uitgebreid met een braderie en demonstraties van oude ambachten. De ‘schapenkeuring’ werd een ‘schapendag’ met vermaak voor het hele gezin.

Odiliapeel verbindt
De Peelse Schapendag biedt bezoekers de gelegenheid om dichter bij de dieren en ons voedsel te komen. Dat wat we iedere dag als vanzelfsprekend op ons bordje aantreffen, komt ook ergens vandaan.  Ondernemers en agrariërs uit onze omgeving krijgen de gelegenheid om dat op de Schapendag te laten zien.

Vermaak voor het hele gezin
De basis van het programma blijft overeind en zal deze keer een extra feestelijk tintje krijgen. De activiteiten zullen als vanouds plaatsvinden op en rond het Terraveenplein. De voorbereidingen zijn in volle gang, maar een tipje van de sluier kunnen we al oplichten. Er zijn dit jaar, na jaren, weer schapenkeuringen van verschillende rassen. Natuurlijk zal de Texelaar er zijn, maar er zijn ook Jacobsschapen te bewonderen en de bijzondere Racka met zijn lange horens is ook van de partij. Het beste schaap wordt gekozen door de keurmeesters. Het mooiste schaap zal worden aangewezen door het boerenbruidspaar.

Meedoen en genieten
Behalve een tiental schapenrassen zijn er nog zeker een veertig diersoorten en –rassen te ontdekken. Een levendige boel met een hoge aaibaarheidsfactor. De demonstraties van de oude ambachten nodigen vooral uit om mee te doen: Wie kan er nog met een dorsvlegel overweg? En wie helpt de smid met het smeden van het ijzer?
Voor alle leeftijden is er daarnaast vermaak, dans, muziek en lekkernijen. Genoeg voor een hele lange dag vertier. En voor wie er niet genoeg van kan krijgen: de finalewedstijd van de WK-voetbal zal live uitgezonden worden in de grote tent op het Terraveenplein.

Leuke acties
In aanloop naar de veertigste Schapendag worden diverse leuke acties georganiseerd voor de inwoners van Odiliapeel. Zo is er een kleurplaatactie voor de kinderen. De kleurplaten worden aankomende vrijdag tijdens de opening van de Odiliapeelse kermis uitgedeeld en zijn daarna verkrijgbaar bij de Spar in Odiliapeel. Ook op de website www.odiliapeel.com/index.php/ovilio zijn de kleurplaten te downloaden. Voor de volwassenen start volgende week een ludieke Facebookactie. Houd de Facebookpagina www.facebook.com/schapendag in de gaten voor de laatste ontwikkelingen.

Bezoekersinformatie

De vijfenveertigste Schapendag wordt op 14 juli 2018 van 10.00 uur tot 17.00 uur gehouden in de kern van Odiliapeel.
De entree is gratis.Het parkeren kost 5 euro en is in de directe nabijheid van het evenement.
gebruik bij navigatiesysteem: aankomst via Rogstraat

Het aanhoudende warme weer brengt gezondheidsrisico’s met zich mee. Wij adviseren u om petjes/hoedjes mee te nemen van huis en zonnebrandcrème.

Zorg ook voor voldoende drinken ook als u geen dorst hebt. Mensen die niet goed voor zichzelf kunnen zorgen hebben meer aandacht van anderen nodig om voldoende te drinken en koel te blijven. 

Kinderen zijn kwetsbaar voor hitte omdat ze niet altijd zelf in staat zijn om maatregelen te nemen om oververhitting te voorkomen. Het risico tijdens hitte voor jonge kinderen wordt vooral bepaald door het gedrag van verzorgers. 

En vergeet ook de dieren niet. Voor de dieren op Schapendag worden afdoende voorzieningen getroffen.